EN | GR
 
 
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΧΩΡΟΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΓΩΝ
 

Διαμέρισμα σε αστική αθηναϊκή πολυκατοικία

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
 
Θέση: Αθήνα
Επιφάνεια: 190 m2
Κατάσταση: Μελέτη
Έτος: 2016
Ομάδα: Λούις Μπαρώ, Αναστασία Χολή


Σε αυτό το έργο επιδιώξαμε να ξεπεράσoυμε το πλαίσιο μιας τυπικής ανακαίνισης και να σχεδιάσουμε υπό το πρίσμα της έννοιας του μετασχηματισμού. Το διαμέρισμα των 190τ.μ. βρίσκεται στον τρίτο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’60. Κληθήκαμε να σχεδιάσουμε για μια τετραμελή οικογένεια, με βασικά ενδιαφέροντα του ζευγαριού να είναι η αγάπη τους για τη λογοτεχνία και τη σύγχρονη τέχνη.

Η σχεδιαστική μας προσέγγιση επικεντρώνεται στην μετατροπή μιας σειράς κλειστών και αυτόνομων χώρων σε ένα ενιαίο χώρο που θα φιλοξενεί τις κοινές χρήσεις της καθημερινής ζωής των μελών της οικογένειας. Αφαιρόντας μια σειρά μη φερόντων τοίχων και καταργώντας διαδρόμους επιτρέψαμε στο φυσικό φως να πλημμυρήσει τον ζωτικό αυτό χώρο.Η κουζίνα μετατρέπεται τόσο σε σημείο συγκέντρωσης για την οικογένεια όσο και σε μια μεταβατική ζώνη μεταξύ του καθιστικού και των υπνοδωματίων.

Δύο στοιχεία, που ενσωματώνουν την αισθητική του διαμερίσματος, κυριαρχούν στο χώρο του καθιστικού. Το πρώτο, ένα διαχωριστικό ανάμεσα στο καθιστικό και τον χώρο φαγητού, αποτελείται από 200 λωρίδες γυαλιού πάχους δύο εκατοστών κολλημένες μεταξύ τους. Αυτός ο "μη" τοίχος δημιουργεί ένα ιδιαίτερο οπτικό παιχνίδι μέσω της διάχυσης φωτός σε όλο τον κοινόχρηστο χώρο. Το δεύτερο, μια επτά μέτρων μήκους βιβλιοθήκη ενοποιεί τις υποενότητες του καθιστικού, αναδεικνύοντας την αγάπη του ζευγαριού για τα βιβλία.

Αποχρώσεις του γκρι στους τοίχους και τις οροφές δημιουργούν το ιδανικό υπόβαθρο για να αναδειχθούν τόσο τα αντικείμενα όσο και τα έργα τέχνης από τη συλλογή του ζευγαριού. Σκούρο γκρι συναντάμε και στο δρύινο δάπεδο στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνική τοποθέτησης τύπου ψαροκόκαλου. Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνικής στο δάπεδο αποτίει φόρο τιμής στο αστικό αθηναϊκό διαμέρισμα της δεκαετίας του '50 και του '60. Η παρουσία μαρμάρου Βώλακα στο δάπεδο και στους τοίχους της κουζίνας καθώς και η χρήση μπρούντζου σε διαφορα στοιχεία και τελειώματα εμπλουτίζουν την υλικότητα στο χώρο του καθιστικού. Στους χώρους των λουτρών η μινιμαλιστική προσέγγιση αγγίζει τα όριά της επιτρέποντας στην υπέροχη υφή των ελληνικών μαρμάρων να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
 
back